duminică, 2 decembrie 2012

Despre vinurile de Husi

Fragment din romanul "Curierul secret" de Ioan Dan:

Vinurile de Huşi au nimicit două oşti polone care au călcat Moldova în urmă cu vreo cincizeci de ani. Se zice că polonii erau mulţi cîtă frunză şi iarbă. Veniseră să radă Moldova din temelii. Domnul Moldovei nu apucase a ridica oastea de ţară şi se afla la mare strîmtoare. Cineva dintre oamenii lui l-ar fi sfătuit să le lase în drumul polonilor cam la o mie de butoaie cu vinuri de Huşi. Polonii călăreau semeţi cu hatmanii în frunte, cu săbiile lor straşnice ridicate în dreptul umerilor, cîntînd în gura mare:

– Prin Pocuţia la vale,
Vin polonii tot călare.

Cînd au dat de vin, fiind cunoscători buni ca şi ai noştri, polonii au pus tabăra la o margine de pădure. La prima oală de vin, polonii au răcnit din toate puterile:
– Pentru victorie! Moarte moldovenilor! La a doua oală au răcnit iar:
– Trăiască moldovencele şi pacunele noastre! Fete ca ele nu se află în toată lumea. Să vină a treia oală!
La a treia oală au răcnit iar:
– Să vină, a patra oală! ‘răiască ‘oldovenii, ‘oldovencele ‘răiască ‘inul de ‘uşi!
A cincea oală nu a mai avut la cine să vină. Domnul Moldovei cu oamenii lui le-au cules armele şi i-au lăsat să doarmă ca pe nişte creştini de treabă. Cîte unul dintre poloni se trezea o clipă, deschidea ochii mari şi cînta satisfăcut:
– ‘rin ‘ocuţia la ‘ale ‘in ‘olonii tot ‘ălare.
Pe urmă cădea ca trăsnit lîngă oala lui, visînd la cine ştie ce fapte de arme. Cînd s-au trezit, i-au condus ai noştri pînă la graniţă. Acolo s-au despărţit fără supărare, dar polonii nu s-au putut opri să nu le zică:
– Lasă, că o să nimeriţi şi voi pe la noi! Şi noi avem vinuri bune.

Niciun comentariu: