marți, 17 ianuarie 2012

Cate ceva despre mierea de albine

Mierea naturala zahariseste... DAR exista si exceptie: miere de salcam, care avand un alt raport fructoza/glucoza in compozitie nu cristalizeaza uneori ani buni de zile, insa celelalte sortimente este normal sa cristalizeze in timp, difera perioada in care o miere cristalizeaza in functie de sortimentul floral din care a fost obtinuta:
- mierea de rapita si floarea-soarelui zaharisesc foarte repede (se si vand cristalizate in proportie de 90%, pentru ca nu stau in stare fluida decat o perioada foarte scurta)
- miere de tei daca are o concentratie mare de polen de tei 60-70% tei, cristalizeaza in 2-3 luni
- mierea poliflora- din flori de fanat, cristalizeaza intr-o perioada mai lunga de timp: 5-6 luni, uneori sta fluida si 12-15 luni, depinde de acelasi raport fructosa/glucosa F/G.
DAR CU SIGURANTA MIEREA CU ADAOS DE SIROP DE GLUCOZA NU VA CRISTALIZA.
Deci, da, poate fi un fel de test de calitate al mierii, dar nu poate fi "fortat" acest proces.

Testul cu "creionul chimic" nu l-am incercat deloc dar ma tem sa nu aiba de fapt vre-o legatura cu concentratia de apa din miere (care nu are legatura neaparat cu falsificarea), fiindca cam acolo bate si testul "curgerea continua". O miere foarte buna, intr-un an apicol bun (adica cu vreme buna... nu ploios), ar trebui sa aiba umiditate de 16-17%, dar asta nu inseamna ca daca are 19% mierea e falsificata, ci probabil a fost extrasa prea repede (nu s-a maturat suficient) sau a fost un an ploios (cum a fost 2010) in timpul culesului si atunci concentratia de apa din miere e mai mare.

Tocmai cu unele analize (mai bine spus cu unii parametrii analizati) OK, au fentat unii autoritatile, fiindca au aratat din Buletinele de analize doar parametrii care le-au convenit si care erau ok, ne-analizand toti parametrii care se pot analiza la miere pentru a dovedi falsificarea... sunt analize complexe legate de zaharurile din miere, iar unele nu se fac la noi in tara... si paradoxal si care se fac la noi in tara, nu poti avea 100% incredere in corectitudinea rezultatelor.

Clientii de la export, 90% dintre ei nu accepta Buletine de Analiza emise de laboratoarele din Romania....


DE AICI

Cititi si cum sa testati mierea daca e naturala (cititi articol si comentarii, sunt in engleza).

Niciun comentariu: