luni, 24 august 2009

filmul 1984

Sambata am vazut "1984".
A fost a doua oara cand am incercat sa-l vad, de data asta am rezistat mai mult... De fiecare data m-a apucat o stare de enervare, de ura organica. A inceput sa ma doara putin capul de nervi (sau de la ochelari? nu imi dau seama).

Sambata am vrut sa bat niste comunisti...

Si azi, luni, dau un citat de pe forumul Softpedia:

Uite exemple din cartier:
1 --La o coada la carne la Alimentara din cartier intr-o iarna s-au asezat la rand niste muncitori. Dupa circa 5 ore de stat la coada, unul dintre ei, pe care tata l-a considerat muncitor adevarat, cu mainile aspre de la munca grea, a inceput sa ridice vocea si sa ceara socotela pentru asteptatul in frig si zapada atatea ore cand a aflat ca de fapt zvonul ca se baga carne a fost doar un zvon si trebuie sa plece acasa cu traista goala. Asa ca a acel presupus muncitor a inhurat sistemul de doua trei ori , sistemul , nu pe Ceausescu, si a castigat cativa adepti de la coada catora li s-a facut mila de el, spunea ca are copilul bolnav etc etc.
-- In noaptea aia trei vecini de pe scara mea plus probabil altii din blocurile invecinate au fost luati de Militie si dusi la Securitate unde s-au intalnit cu presupusul muncitor agitoator, era de fapt un securist ordinar. Au venit acasa dupa 3 sapatamani. Dupa ce au venit acasa s-au internat toti 3 in spital pe motiv ca au cazut de pe scari. Tot blocul a paralizat de frica. Tata si-a luat concediu si am plecat la tara.

2. Aveam o gasca de "prieteni" la bloc. Unul dintre ei era mai mare decat mine si era un derbedeu. Intr-o iarna a batut un copil mai mic si a luat la randul lui bataie de la tatal acestuia. Noaptea urmatoare s-a dus la trabantul acestuia si a scris in zapada Ceausescu = Stalin, Traiasca Antonescu, Moarte tiganilor etc. Disperati de frica eu si cativa altii ne-am dus la masina si am incercat sa curatam zapada. Am luat vreo doua pe coaja si ne-am tirat. A doua zi ghici ce s-a intamplat? Persoana cu Trabantul a disparut de acasa. Am auzit ca s-ar fi intors peste cateva zile si ca a plecat la tara de sarbatori. Nu l-am mai vazut o vreme, timp in care am luat leagtura cu fisu' si i-am zis cine a desenat povesti pe masina. Tasu era la BECI. A fost acuzat ca a furat nu stiu ce la munca si a facut catva luni puscarie pana a iesit la un Decret.

3. Alta experienta personala foarte foarte dureroasa:
Poate nu stiti dar pe vremea lui Ceausescu si anume in anii '80 era foarte greu sa ai "Buletin de Bucuresti". Fara Buletin de Bucuresti NU ti se aproba locuinta in chirie. Asta era o lege data sigur in anii 80 , si se referea la faptul ca familiile in care nici sotul nici sotia nu erau nascuti in Bucuresti li se dadeau viza de Bucuresti o data la 6 luni. Cu viza aia prelungeau contractul de inchiriere. Ei bine, In anii 80 s-a modificat legea si s-a ordonat ca daca unul din soti are domiciliul intr-o localitate aflata pe o raza de maxim 60 kilometri de Bucuresti NU li se mai prelungea resedinta in Bucuresti. In consecinta NU mai puteau semna contract de inchiriere la Primarie. Cum tata avea buletin de Buftea ( pe care era interzis sa-l schimbe cu unul de Bucuresti), familia mea nu a mai avut dreptul sa inchireze aparatamentul din Berceni.
Cum legile erau facute si atunci pentru a fi incalcate ai mei mergeau cu spaga o data la 6 luni la Icral ca sa prelungeasca chiria. La un moment dat nu au mai reusit, si asta deoarece un nenorocit de secretar de partid de acolo a inceput sa se dea la maica-mea si sa ceara avansuri sexuale in contrapartida. Am aflat asta chiar daca ai mei s-au ferit pentru ca a trebuit sa ne mutam de acolo si am stat la un unchi de-al meu vreun an, eu tata si mama intr-o camera confort 3. Unchiul meu era necasatorit si asa ca i se repartizase un kkt de apartament cu 2 camere confort 3. Fara bucatarie si cu un dus pe hol. Ca sa incapem in camera aia dormeam de-al latul patului. Pana la urma s-a rezolvat chestia asta cu pile si relatii si vara urmatoare ne-am mutat la loc in acelasi apartament in care statusem pe care il distrusesera intre timp niste muncitori care statusera intre timp acolo si care lucrau la un santier in apropiere.
------------------


De pe blogul lui Ioan T. Morar:
Mihai C. Says:
* Hai sa va zic si eu una din copilaria mea (am 26 de ani). Eu locuiesc in Timisoara intr-o zona initial periferica insa acum ajunsa rezidentiala. Pe langa strada mea trece trenul (acum tot mai rar), insa pe vremea impuscatului era un trafic intens. In fiecare zi pe la 7 seara trecea “internationalul”. Nu stiu nici acum ce tren era de fapt si de unde venea insa imi amintesc ca ne strangeam o trupa de pustani si stateam langa linia ferata iar cand trenul cu “inetrnationali” trecea pe geam zburau spre noi diverse pungi cu bomboane si table de ciocolata ori ciunga aka chewing gum. In momentul in care astea zburau se pornea batalia in incercarea de a lua cate ceva din prada pretioasa. Oricum incercarile erau adeseori sortite esecului deoarece cei mari isi lua ce era mai bun iar noi, kinderii, daca imi permiteti, ne alegeam cu ce ne lasau cei mari. Au trecut anii si am uitat pana intr-o zi cand afladu-ma in gara si vazand un tren “international” m-au napadit brusc amintirile. Ma gandesc cu jena si acum in ce postura de mizerie ne adusese comunismul daca si noi cei mici cerseam la tren (bineinteles fara ca parintii sa stie). Si ma intreb si acum cu mirare cum naiba stiau aia ca acolo e o trupa de copii care asteapta bomboane. Oare asa se dusese vestea prin Occident sau de pe unde mai erau ei…”internationalii”!? Asa de ori de cate ori aud vreun nostalgic imi aduc aminte de momentele acelea si parca imi vine sa ii spun lucruri dulci despre mamicuta lui si totii inaintasi sai pana la maimuta lui Darwin.
P.S. Vreau sa multumesc anonim domnului sau doamnei care mi-a aruncat o data exact in brate o ciocolata Milka cu care am zbunghit-o mai ceva ca pupaza lui Creanga, fara sa pot uita vreoadata de atunci ambalajul ala violet cu continut de fericire.
P.P.S. Ca mai imi aduc aminte …dupa ‘90 cand era moda ajutoarelor printr-o anumita conjunctura la mine acasa din lipsa de spatiu altundeva s-a descarcat un tir de ajutoare pentru o scoala. Asta deoarece tata era profesor. Imi amintesc si acum cu rusine cum m-am ascuns de ai mei (care nu ma lasau sa mananc mai mult de una pe zi ca nu e sanatos) cu 10 table de ciocolata germana si le-am devorat intr-un acces de copil somalez iar dupa aceea doua zile am bolit de cat de greata mi se facuse.

Niciun comentariu: