duminică, 21 iunie 2009

Cimentarea unei placi de faianta

SURSA
Prin trepidatii, printr-o uscare excesiva sau din alte cauze se poate intampla ca o placa de faianta sau mai multe sa se desprinda si sa lase un gol urat in perete. La fel se poate intampla si cu o placa de gresie de pe dusumea, care se desprinde sau sparge. De aceea trebuie intervenit imediat pentru a nu lasa defectul sa se agraveze prin desprinderea altor placi sau spargerea celor desprinse.
Fixarea unei placi de faianta
Aceasta operatie incepe prin curatirea cu un ciocan, prin lovituri usoare, a stratului de ciment sau de mortar vechi de pe perete, dar si de pe placa de faianta , la aceasta lucrandu-se cu multa grija prin frecare cu o perie foarte aspra de sarma sau un spaclu ori cutit sau cu orice alt obiect ascutie.
Dupa aceasta pregatire se inmoaie placa de faianta in apa timp de circa 20 de minute, pentru ca apa sa patrunda in toti porii pentru a se asigura o buna aderenta. De asemenea se uda bine locul de pe perete unde urmeaza sa fie fixata placa si se pregateste mortarul.
Pentru fixarea unei placi normale de 150 x 150 mm se amestesca 100 cm3 de ciment, 400-500 cm3 de nisip fin si curat si 75 cm 3 de apa. Acest mortar este putin elastic si nu se recomanda amestecarea lui cu pasta de var, deoarece faianta s-ar putea desprinde usor. Pentru 2-3 placi de fixat se va pregati mortar de 2-3 ori mai mult decat cantitatea aratata mai sus. Mortarul se asaza pe placa sub forma de disc, dupa care placa se va aseza exact la locul ei. Se va apasa pe ea cu o sipca groasa de lemn pe care se dau la nevoie cateva lovituri usoare cu coada ciocanului.
Deoarece placile de faianta au o grosime de numai 5-7 mm ele sunt relativ fragile si operatia de nivelare trebuie facuta cu multa grija. Dupa asezare se sterg imediat marginile cu o carpa uda sau cu un burete, pentru indepartarea surplusului de mortar care altfel s-ar lipi pe fata faiantei si nu va putea fi indepartat mai tarziu decat cu mare greutate.
La fel se pot cimenta la loc si alte obiecte, precum o sapuniera, o bara de sprijin de langa cada de baie sau o placa cu carlig.
Dupa asezarea placii se face de asemenea nivelarea cu o sipca patrata si cu lovituri usoare cu coada ciocanului, pentru a veni perfect la locul ei. In rosturile ramase se toarna lapte de ciment (ciment amestecat cu apa, in proportie de un volum de ciment la 0,7 volume de apa.
Surplusul se sterge imediat, pentru a nu lasa sa faca priza. Dupa temrinarea lucrului se acopera partea reparata a pardoselii cu o scandura, pentru a o feri de solicitari cel putin opt zile. In timpul acesta cimentul se va intari suficient pentru a se putea calca pe el. Turnarea de lapte de ciment este absolut necesara pentru a asigura etanseitatea planseului si a nu lasa apa sa patrunda sub stratul de gresie la spalarea pardoselii.

Niciun comentariu: