vineri, 24 octombrie 2008

Reguli de punctuatie

Este o regula in jurnalismul din toata lumea... CA DUPA FIECARE SEMN DE PUNCTUATIE SA SE LASE SPATIU si sa NU se lase spatiu INAINTEA unui semn de punctuatie.
Regula a devenit cu atat mai "agresiva" cu cat s-au introdus computerele, si ele "fac ce le spui nu ce vrei tu sa faca".
So, un semn oarecare (cod Unicode) cu spatiu in fata si in spatele lui este cotat drept cuvant. Astfel, daca scriu "Mihai.Bendeac" acest lucru e inteles de computer ca un singur cuvant.
Regulile SPUSE computerului se comporta ciudat cand e vorba de "justified" sau de inceputul unui nou rand. Cand lasi spatiu INAINTE de semnul de punctuatie, uneori vei avea neplacuta surpriza ca randul tau sa inceapa cu punct, virgula, etc.
Cand NU lasi spatiu dupa semnele de punctuatie vei vedea ca "justified" merge super naspa, nu mai spun de alinierile normale.
So, trebuie lasat spatiu obligatoriu dupa semnele de punctuatie si niciodata inaintea lor! :p

doua moduri de afisare a aceluiasi text:
Test: fara spatiu intre cuvintele scrise de la tastatura. Nu e o scuza ca se gasesc spatii intre cuvinte in mod normal: de ce sa nu scriem corect romaneste daca putem si nu ne consuma timp deloc? Asa incep manelismele: nu mai scrii corect romaneste si apoi nu mai vorbesti corect… si te intrebi dupa aia de ce ai devenit un… cum se numeste un om care nu poate scrie si vorbi corect romaneste?… Englez, nu? ha ha

test.fara.spatiu.intre.cuvintele.scrise.de.la.tastatura.Nu.e.o.scuza.ca.se.gasesc.spatii.intre.cuvinte.in.mod.normal.De.ce.sa.nu.scriem.corect.romaneste.daca.putem.si.nu.ne.consuma.timp.deloc.Asa.incep.manelismele:nu.mai.scrii.corect.romaneste.si.apoi.nu.mai.vorbesti.corect…si.te.intrebi.dupa.aia.de.ce.ai.devenit.un….cum.se.numeste.un.om.care.nu.poate.scrie.si.vorbi.corect.romaneste?…englez,nu?ha.ha

Niciun comentariu: